سلام دوستان یکی از عزیزان بازدید کننده (فاطمه خانم) درباره معماری سازمانی فدرال سوالاتی داشتند که من منابع و مطالب مرتبط با آن را در این پست قرار میدهم .که شامل توضیح درباره معماری فدرال و چند فایل ضمیمه Word ,pdf, ppt میباشد و امیدوارم مفید واقع شود.
این چارچوب از 4 سطح و 8 مولفه تشکیل شده است، در سطوح بالا طرح ها و راهبردهای کلان مطرح میشود درحالیکه هر چه به به سمت سطوح پائین تر حرکت میکنیم با طرح ها و مشخصات جزئی تر برخورد میکنیم تاسرانجام در سطح 4 به ماتریس محصولات FEAF برمیخوریم که همان چارچوب اولیه زکمن است(این ماتریس شامل سه جنبه داده، فرآیند و مکان است که در پنج دیدگاه برنامه ریز، مالک، صاحب، سازنده و پیمانکار طبقه بندی شده است).
FEAFبرخلاف زکمن تنها به معرفی چارچوب و محصولات نمیپردازد، بلکه روش و چگونگی برپاسازی معماری را نیز مشخص میکند. در مستندات FEAF ، از متدولوژی "برنامه ریزی معماری سازمانی " آقای اسپیواک به عنوان راهنمای انجام معماری، نام برده شده است.
همانطور که گفته شد این چارچوب دارای هشت مولفه است که عبارتند از:
پیشرانهای معماری: نمایانگر دو نوع محرک یا عامل تغییر معماری سازمانی هستند:
پیشرانهای حرفه که میتوانند قوانین جدید، تصمیمات جدید مدیریتی، افزایش ناگهانی بودجة حوزه ها و فشارهای بازار باشند.
پیشرانهای طراحی که شامل نرم افزار، سخت افزار و بستر ارتباطی(شبکه) جدید و کارامدتر هستند.
جهت گیری راهبردی: توسعة معماری مقصد را هدایت کرده و شامل چشم انداز، اصول و اهداف میشود.
معماری موجود: معماری سازمانی را آنطور که هست تعریف کرده و شامل دو بخش میشود: معماری حرفه و اطلاعات (داده ها، کاربردها و فناوری ).
معماری مطلوب: معماری سازمانی را آنطور که باید باشد، تعریف نموده و شامل دو بخش میشود: معماری حرفه و معماری اطلاعات. این معماری برآوردی است از قابلیتها و فناوریهای آینده که نتیجه بهبود سیستم ها و فناوری های فعلی در جهت پشتیبانی از تغییر در نیازمندیهای حرفه است.
فرآیندهای انتقالی: مهاجرت از معماری فعلی به مقصد را پشتیبانی میکنند . فرآیندهای انتقالی حیاتی برای سازمان فدرال شامل طرح کلان سرمایه گذاری فناوری اطلاعات، برنامة انتقال، مدیریت پیکربندی و کنترل تغییرات میگردد.
بخشهای معماری: تلاشهای معماری متمرکز بر حوزه های اصلی حرفه مانند سیستمهای مدیریتی رایج، حوزه های برنامه ریزی مانند بازرگانی و سرمایه یا خریدهای کوچک از طریق تجارت الکترونیکی است. هر بخش، تکه ای از کلیت معماری سازمانی فدرال است و یک سازمان درون سازمان اصلی فرض میگردد.
مدل های معماری: مدل های حرفه و اطلاعات که نشان دهنده اجزاء و رفتار سازمان هستند، را توصیف مینمایند.
استانداردها : همة استانداردها (که بعضی از آنها ممکن است اجباری باشند)، رهنمودها و بهترین تجربیات را در برمیگیرند.
نقاط ضعف چارچوب فدرال:
نقاط قوت چارچوب فدرال:
منابع وب سایت:
معماری سازمانی (زکمن)
معماری سرویس گرا (SOA)
معماری سازمانی
یکپارچه سازی نرم افزارهای سازمانی
منبع متنی :
بروز رسانی چارچوب معماری سازمانی فدرال
توپولوژی انواع مختلف معماری سازمانی